Вправа "Досліджуємо якість продуктів харчування" для використання на уроках біології, основ здоров'я, хімії у 9 класі є вправою-переможницею Всеукраїнського конкурсу вправ "STEM та медіаграмотність: навчись аналізувати світ".
Авторка: Шепенюк Ірина, вчителька хімії Чернівецького ліцею №8 ім. Т.Г. Шевченка Чернівецької міської ради.
Короткий опис вправи, анотація: Однією із компетентностей Нової української школи є громадянська і соціальна компетентність, що, зокрема, передбачає дбайливе ставлення до власного здоров’я і збереження здоров’я інших людей, дотримання здорового способу життя. Здорове харчування є однією із складових здорового способу життя.
Вправа спрямована на формування культури споживання якісних продуктів харчування і, відповідно, засад здорового способу життя. Завдяки простим дослідженням здобувачі освіти можуть визначити якість запропонованих продуктів харчування та сформулювати власні рекомендації.
Вправа може бути використана на уроках хімії, біології, основ здоров’я (здоров’я, безпека та добробут).
Мета вправи/заняття: розвивати вміння працювати із інформацією, критично мислити, робити правильні висновки на основі досліджень; формувати культуру здорового харчування у суспільстві.
Необхідне обладнання/матеріали:
Детальний опис вправи/уроку:
Перегляд реклами - рекламний ролик про популярний продукт харчування
Після перегляду – мозковий штурм:
1.Які емоції викликала у вас така реклама?
2.Чи виникло у Вас бажання спробувати продукт з реклами? Чому?
3. Чи завжди ви уважно читаєте етикетки до продуктів харчування? І чи завжди вам відомі усі інгредієнти, що входять до того чи іншого продукту харчування?
4. Чи завжди за яскравою етикеткою знаходиться якісний і корисний товар?
5.Які знання вам необхідні. щоб декодувати зміст етикетки продукту харчування?
Об'єднуємо здобувачів освіти у групи (приблизно по 5 осіб), у яких вони будуть виконувати STEM-проєкт із визначення якості певного продукту харчування.
Чи вказана на етикетці уся необхідна інформація? | У чому користь зазначеного продукту харчування? | Яку інформацію з етикетки ви ставите під сумнів? |
Додаток 1
Ситуаційне завдання 1. «Пийте діти молоко!»
Молоко – унікальний продукт, вважають лікарі і дієтологи. У ньому міститься чимало білків, вітамінів, мікроелементів, ферментів… Молоко – корисне, особливо для дітей, але за умови, що у нас на столі молоко буде якісне.
Як з поміж розмаїття торгівельних марок вибрати якісний продукт, корисний для споживання?
Які домішки можуть додавати до молока?
Для чого їх використовують?
Як перевірити якість молока у домашніх умовах?
Дослідження 1. Перевірка на розведеність.
Розмішайте молоко зі спиртом у співвідношенні 1:2. У нерозбавленому молоці уже за 5-7 секунд з’являться згустки білка. натомість, у розбавленому молоці згустки почнуть з’являтися через більший проміжок часу. . Закономірність наступна – чим більше води у молоці, тим більше часу піде на утворення згустків.
Дослідження 2. Перевірка на вміст крохмадю.
У склянку із молоком капніть краплю йоду. За наявності крохмалю у молоці – воно набуде синього забарвлення, за відсутності крохмалю молоко набуде жовтого забарвлення.
Дослідження 3. Перевірка на наявність домішок.
До молока додайте трохи оцтової або лимонної кислоти. У разі, якщо продукт неякісний і містить домішки, почнуть виділятися бульбашки вуглекислого газу.
Зробіть висновки щодо досліджуваних зразків. Який із зразків ви рекомендуєте для споживання?
Ситуаційне завдання 2. «Шоколадні пристрасті»
Іван, 30 років, звернувся до лікаря із такими симптомами: гострий нападоподібний біль у верхній частині живота, у правому підребер’ї, підвищена стомлюваність, різка слабкість, невелике підвищення температури тіла. Лікар діагностував йому хронічний холецистит. За словами Івана, він майже щодня вживав шоколад. Як відомо, рослинні жири, що входять до складу неякісного шоколаду, можуть спричинити цю хворобу.
Який склад має якісний шоколад?
Як визначити наявність рослинних жирів та домішок у шоколаді?
Дослідження 1. Перевірка на наявність рослинних жирів.
Візьміть у долоню шматочок шоколаду та спостерігайте, як він себе поводить.. Якісний шоколад містить какао-масло, неякісний – рослинні жири. Какао-масло тане за температури 320С, а рослинні жири - за температури 400С.
Шоколад, що найшвидше розтане – найякісніший.
Дослідження 2. Перевірка на вміст какао-масла та тертого какао.
Якісний шоколад складається із какао-масла і тертого какао, відповідно, він більш щільний.
Неякісний шоколад містить рослинні жири та какао-порошок, тому він легший.
Помістіть досліджувані зразки шоколаду у ємкості з молоком кімнатної температури та спостерігайте за поведінкою шоколаду..
Шоколад, що потонув є якісним.
Дослідження 3. Перевірка на наявність сторонніх домішок.
Налийте воду у колбу і опустіть туди шматочок шоколаду вагою приблизно 5 г. Нагрійте вміст колби до поного розтоплення шоколаду. До вмісту колби додайте декілька крапель йоду.
Якщо суміш містить борошно або крохмаль, то забарвлення стане синім. Шоколад без сторонніх домішок буде мати зеленкуватий колір
Зробіть висновки щодо досліджуваних зразків. Який із зразків ви рекомендуєте для споживання?
Ситуаційне завдання 3. «Сирне королівство»
Сир – харчовий продукт, що виготовляється із молока домашньої худоби: корів, кіз, овець, буйволів. Зазвичай сир має світло-жовтий або білий колір. Будь які сири. назви яких раніше можна було зустріти хіба у книжках, зараз можна придбати у першому-ліпшому супермаркеті.
Як у домашніх умовах перевірити якість сиру?
Дослідження 1. Перевірка на наявність рослинних жирів.
Відріжте тоненьку скибочку сируі на 8-10 годин залиште при кімнатній температурі.
Якщо сир натуральний, то після тривалого простою він злегка підкисне, але колір не змінить. Якщо ж сир містить рослинні жири, то він, навпаки змінить колір, стане жовтуватим і на поверхні утвориться невелика скоринка, але смаку не змінить.
Дослідження 2. Визначення вмісту крохмалю.
Візьміть невеликий шматок сиру. Капніть на нього кілька крапель йоду. Якщо на поверхні залишаться сліди синього або фіолетового кольору, сир містить крохмаль.
Дослідження 3. Визначення натуральності сиру.
Із досліджуваних зразків сиру спробуйте сформувати кульки. Натуральний сир розпадеться на крихти. Сирний продукт зліпиться у кульку.
Зробіть висновки щодо досліджуваних зразків. Який із зразків ви рекомендуєте для споживання?
Ситуаційне завдання 4. «Кашу маслом не зіпсуєш»
Ви прийшли у магазин, щоб купити якісне й смачне масло для своєї улюбленої каші. Але нещодавно з одним із ваших друзів стався прикрий випадок – він отруївся маслом, що насправді виявилося спредом. У натуральному маслі рослинні доміки недопустимі, тоді як спред на 75% містить рслинний жир.
У вас виникло питання – як відрізнити масло від спреду у домашніх умовах?
Дослідження 1. Визначення наявності рослинних домішок.
У склянку з окропом опустіть шматочок масла і уважно спостерігайте. Якщо масло повільно розчиняється у воді, забарвлюючи її у молочний колір,, а жировий прошарок на ньому не піднімається на поверхню, - продукт вершковий. Якщо ж масляна консистенція одразу ж спливає, моментально відшаровується і не забарвлює рідину – це спред.
Дослідження 2. Визначення якості масла.
На 1 годину покладіть масло у морозилку. Потім дістаньте і спробуйте відрізати його шматочок. Якщо вам вдасться це зробити з легкістю, будьте певними – перед вами маргарин або спред. Адже охолоджене натуральне масло стає крихким.
Дослідження 3. Перевірка на вміст вологи.
Неякісне масло може містити завищений вміст вологи. Щоб перевірити це, достатньо кинути шматочок масла на розігріту пательню. Спред моментально почне шкварчати та стріляти в усі боки.
Зробіть висновки щодо досліджуваних зразків. Який із зразків ви рекомендуєте для споживання?
Ситуаційне завдання 5. «Цілюща сила меду»
Ви прийшли на ринок, щоб купити смачний та якісний мед. Там був великий вибір меду, тому у вас виникла дилема: який мед кращий? Ви вирішили придбати невелику кількість меду у двох продавців і вдома перевірити якість.
Яким чином можна перевірити якість меду у домашніх умовах?
Дослідження 1. Визначення наявності сторонніх домішок.
У склянку зважують 20 г меду і доливають 60 мл дистильованої води. Мед розчиняють, перемішуючи скляною паличкою, та візуально визначають наявність механічних домішок. Отриманий розчин слугуватиме для подальших досліджень.
Дослідження 2. Визначення домішок борошна або крохмалю.
У скляну пробірку наливають 3-4 мл розчину меду і додають кілька крапель розчину йоду. За наявності крохмалю,/борошна розчин забарвлюється у синій колір.
Дослідження 3. Визначення домішок крохмальної патоки.
У скляну пробірку наливають 3-4 мл розчину меду і додають 1 мл розчину 96% етилового спирту, суміш збовтують. При наявності крохмальної патоки розчин стає молочно-білим і при відстоюванні утворюється прозора напіврідка маса – декстрин. За відсутності домішок розчин залишається прозорим і тільки у місцях контакту шарів меду і спирту спостерігається ледь помітна каламутність, що зникає при збовтуванні.
Дослідження 4. Визначення домішок цукрового сиропу.
У скляну пробірку наливають 3-4 мл розчину меду і додають декілька крапель аргентум(І) нітрату (ляпісу). За наявності домішок цукрового сиропу утворюється білий осад.
Дослідження 5. Визначення домішок крейди.
До 1 мл розчину меду (співвідношення 1:2) додають 1 мл розчину етанової (оцтової) кислоти. За наявності крейди в розчині з’являються бульбашки вуглекислого газу.
Зробіть висновки щодо досліджуваних зразків. Який із зразків ви рекомендуєте для споживання?
Очікувані результати: здобувачі освіти «вмикають» критичне мислення, переглядаючи рекламу продуктів харчування; ретельно знайомляться із змістом етикеток харчових продуктів; свідомо ставляться до вибору продуктів харчування та обирають продукти, корисні для здоров’я.
Підсумок / рефлексія за результатами проведення вправи:
Здобувачі освіти з’ясували, що продукти харчування можуть містити шкідливі речовини.
Здобувачі освіти усвідомили, що купуючи продукти харчування, важливо вивчати надписи на упаковці, звертаючи увагу не лише на термін придатності, а і на склад.
Використані джерела: