info@aup.com.ua
+380 67 372 2733

Як відсвяткувати 125 років кіно: путівник від АУП

28.12.2020  

Кінематограф народився 28 грудня  1895 року, коли брати Огюст і Луї Люм’єри провели перший кіносеанс у Парижі, на бульварі Капуцинок.

Ми вслід за великим  Альфредом Хічкок щиро віримо, що фільм – це життя, з якого вивели плями нудьги і пропонуємо вам 7 способів відсвяткувати день кіно.

  1. Прочитати добірку есеїв Сергія Тримбача, чільного українського кінокритика та історика кіно ( і до  до 125 річчя: тут ви знайдете і історію, і рецепцію, і закоханість у предмет) : 
  1. Прочитати і переглянути з дітьми візуальну книжку АУП «Абетка візуальної грамотності».
  2. Звернутися  до посібника АУП  «Українська історія в кінофільмах»., де ви зможете знайти 50 кращих фільмів незалежної України. До  речі, деякі з них можна знайти на ютюб каналі Держкіно України
  1. Насолодитися списком кращих фільмів року від ВВС і впевнитися, що суспільний мовник є постачальником новин, якому можна довіряти

Вибір АУП: найкращий анімаційний фільм цього року, створений ірландською студією Cartoon Saloon, яка спеціалізується на кельтському фольклорі та стилізованих 2D-картинках, намальованих від руки.

Дія останньої казки від Cartoon Saloon відбувається у середині XVII століття, коли англійські солдати намагаються приборкати дикі ліси навколо ірландського міста Кілкенні. Донька одного мисливця дізнається, що в лісі є не просто вовки, а вовки-перевертні, які перетворюються на звірів з настанням ночі.

Це – «зворушливий мультик про рідних і друзів, дослідження сімейної історії, захоплива пригода двох дівчат та водночас урок історії», пише Річард Віттакер із видання Austin Chronicle.

Трейлер можна дивитися тут.

  1. Ще більше насолодитися найкращими українськими фільми та серіалами 2020 за версією ВВС News Україна.
  2. Доторкнутися до несвяткової історії – долі кінодіячів індустрії, яким випало жити та працювати у тоталітарних суспільствах, у статті Олега Чорного, кінорежисера і історика кіно (також співавтора наших видань)
  3. І нарешті для тих, хто бажає зануритися глибше – звернутися до академічної історії українського кіно, де, зокрема автором розділів про документальне кіно є Оксана Волошенюк, менеджерка медіаосвітніх програм АУП

І пам’ятайте з усіх мистецтв для нас найважливішим є українське кіно!

tagclockmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram