План-конспект уроку хімії у 9 класі “Крохмаль і целюлоза”

План-конспект уроку є дипломантом ІІІ ступеня Всеукраїнського конкурсу на кращий план-конспект уроків природничих дисциплін із елементами медіаграмотності для 1-11 класів у 2018/19 н.р. («Хімія»)


Урок хімії 9 класу в технології розвитку критичного мислення

із елементами медіаграмотності

Тема. Крохмаль і целюлоза

Цілі:

  • Формування ключових компетентностей:
  1. спілкування державною мовою;
  2. уміння вчитися впродовж життя;
  3. основні компетентності у природничих науках та технологіях;
  4. екологічна грамотність і здорове життя;
  5. інформаційно-цифрова компетентність;
  • Формування предметних компетентностей
  1. розширити знання учнів про органічні сполуки, їх будову і властивості на прикладі природних полімерів – крохмалю і целюлози; дати уявлення про полімерну будову молекул; розкрити зв’язок між властивостями, будовою та застосуванням крохмалю та целюлози;
  2. розвивати вміння аналізувати медіамеседжі із царини природничих наук, самостійно складати конспект; розширення і поглиблення раніше отриманих знань; формування критичного мислення
  3. виховувати в учнів вміння чітко організовувати працю

Тип уроку: урок засвоєння знань, умінь і навичок і творчого застосування їх на практиці

Форми роботи: прийоми «Вилучи зайве», «Інсерт» (читання з маркуванням), складання кластеру «Класифікація вуглеводів», концептуальної таблиці «Порівняльна характеристика крохмалю і целюлози»; індивідуальна робота, робота в гетерогенних групах, експериментальне дослідження

Обладнання: мультимедійний комплекс, Internet,  обладнання для проведення дослідів

Дидактичні та методичні матеріали: медіа супровід, відео експерименти

План та хронометраж уроку:

Організація класу

 

2хв

Вступне слово вчителя

Вправа на активізацію роботи мозку (кінезіологічна вправа)

Виклик,

або вступна частина уроку

3хв

3хв

Актуалізація знань, складання кластеру    Заповнення та обговорення таблиці «ЗХД»

Осмислення, або основна частина уроку

 

3хв

12хв

 

5хв

5хв

Прийом «Інсерт» (читання з маркуванням)

Складання концептуальної таблиці (робота в групах, індивідуальна робота)

Застосування теорії на практиці

Обговорення, доповнення, коригування та формулювання висновків

Рефлексія, або підбиття підсумків 10хв Розв’язування завдань на розвиток критичного мислення
Домашнє завдання 2хв Пояснення, формування завдання з урахуванням результатів рефлексії

Хід уроку

І. Організація класу

Виконання кінезіологічної вправи: «Лобно-потиличний обхват» (допомагає зосередитися та налаштуватися на навчальний процес, тому чудово підходить для виконання на початку уроку)

Попросіть учнів сісти рівно, а потім покласти одну долоню на лоба, іншу – на потилицю. Потім треба заплющити очі, сконцентруватися на майбутньому занятті та зробити кілька глибоких вдихів-видихів.

ІІ. Виклик, або вступна частина уроку

2.1. Актуалізація знань, складання кластеру

Прийом «Вилучи зайве»

Представлені речовини та продукти, в яких вони містяться: цукровий буряк – цукор, виноград – глюкоза, картопля – крохмаль, лимон –лимонна кислота.

Завдання: Знайдіть зайве. До якого класу органічних сполук відносяться речовини, які залишилися?

Пригадайте:

  • Що Ви знаєте про вуглеводи?
  • У яких продуктах харчування містяться вуглеводи?
  • Яку класифікацію вуглеводів можете запропонувати?

Завдання: Складіть кластер «Класифікація вуглеводів»

Якщо Вам потрібна допомога, то пропоную переглянути навчальне відео «ЗНО Біологія Вуглеводи» з 0.45 хв до 1.12 хв

2.2. Заповнення та обговорення таблиці «ЗХД»

Сформулюйте тему уроку, вказавши назви речовин, які не вивчали на попередніх уроках хімії.

Тема уроку. Крохмаль і целюлоза

Що ви знаєте з курсу біології 9 класу про полісахариди, а саме крохмаль і целюлозу? Відповідь на питання запишіть у першій колонці таблиці «ЗХД». Робота виконується індивідуально.

Що Вас цікавить? Відповіді на які питання хочете знайти? Заповніть другу колонку таблиці «ЗХД». Робота виконується індивідуально.

Таблиця «ЗХД»

Знаємо Хочемо дізнатися Дізнались

Прогнозовані відповіді та записи учнів можуть мати, наприклад, такий вигляд:

Знаємо Хочемо дізнатися Дізнались

Класифікацію полісахаридів:  крохмаль; целюлоза; глікоген; хітин; інулін

Формула крохмалю –  (С6Н5О10)n, целюлози – (С6Н5О10)n

Крохмаль міститься у картоплі, рисі, кукурудзі, пшениці. Целюлоза є основою клітинної стінки рослин

Функції целюлози: структурна, енергетична

Функції крохмалю: резервна, енергетична

Як будова крохмалю та целюлози впливає на фізичні властивості речовин?

Як визначити  крохмаль в продуктах харчування?

Як відрізнити крохмаль від інших речовин?

ІІІ. Осмислення, або основна частина уроку

3.1. Прийом «Інсерт» (читання з маркуванням)

Кожен учень індивідуально працює з текстом підручника. Учні у яких червоний смайлик опрацьовують інформацію про крохмаль, жовтий смайлик – целюлозу.

Умовні позначки:

«+» – це я знаю;

«-» – це я не знаю/суперечить тому, що мені відомо;

«?» – незрозуміла інформація;

«!» – про це хочу дізнатися детальніше

3.2. Складання концептуальної таблиці «Порівняльна характеристика крохмалю і целюлози»

Учні об’єднуються в групи, визначають  пункти порівняльної характеристики крохмалю та целюлози.

3.2.1. Порівняльна характеристика будови речовин

Обговорення в групах та заповнення концептуальної таблиці

Характеристика Крохмаль Целюлоза
І. Будова
Формула 6Н10О5)n 6Н10О5)n
Мономер α – глюкоза β – глюкоза
Будова полімерного ланцюга Лінійні молекули амілози (20%), розгалужені молекули амілопектину (80%) Тільки лінійні молекули, розташовані впорядковано і щільно одна до одної, утворюючі лінійні волокна
Середня молекулярна маса 172n,  n – від кількох сотень тисяч до кількох мільйонів 172n,  n – кілька мільйонів

3.2.2. Фізичні властивості речовин

Переглянути роботу учня 9 класу КЗО «Гімназія №3» ДМР Мисика Олександра «Експериментальне дослідження. Полісахариди. Порівняння фізичних властивосте крохмалю та целюлози»

Доповнити концептуальну таблицю, записавши фізичні властивості крохмалю і целюлози. Робота виконується індивідуально. Перевірка і доповнення згідно таблиці порівняльної характеристики запропонованої Мисиком Олександром (з 2.00 хв до 2.35 хв)

Характеристика Крохмаль Целюлоза
Агрегатний стан Аморфний білий порошок з характерним хрускотом Біла волокниста речовина
Фізичні властивості

–       густина 1,5 г/см3

–       не розчиняється у холодній воді, у гарячий  утворює колоїдний розчин

–       густина від 1,27 до 1,61 г/см3

–       не розчиняється у воді

 

Завдання: Вкажіть спільні фізичні властивості, сформулюйте висновок.

Якщо Вам потрібна допомога, то пропоную переглянути навчальне відео «ЗНО Біологія Вуглеводи» з 7.08 хв до 7.22 хв

Висновок:

Усі полісахариди не розчиняються у воді, не солодкі на смак, не здатні кристалізуватися.

3.2.3. Хімічні властивості речовин

Для забезпечення організму енергією людина обов’язково повинна вранці снідати. Пропоную розглянути сніданок з точки зору хімії.

Перший варіант: рисова каша; салат: капуста, огірки, кріп, петрушка.

Другий варіант: голубці (рис, морква, капуста); салат: буряк, петрушка, кріп.

Третій варіант: кисіль фруктовий, кекс.

Четвертий варіант: вегетаріанські роли.

Завдання: Що відбувається в організмі людини? Сформулюйте висновок.

Очікувана відповідь:

В організмі людини відбувається ферментативний гідроліз крохмалю (взаємодія з водою) кінцевим продуктом якого буде глюкоза.

Висновок:

Крохмаль – поживна речовина. Целюлоза не засвоюється в організмі людини, але необхідна для нормального травлення.

3.3. Міф чи факт? Застосовуємо теорію на практиці

Чи можна довести наявність крохмалю в картоплі?

Очікувана відповідь:

Наявність крохмалю визначають за допомогою розчину йоду: йод утворює з крохмалем сполуку темно-синього кольору. Використовуючи цю якісну реакцію, можна виявити крохмаль у багатьох продуктах: картоплі, хлібі, рисі

Пропоную переглянути навчальне відео «9 клас Взаємодія крохмалю з йодом»

Завдання: Провести експериментальне дослідження. Перед початком роботи повторити правила БЖД

Перша група експертів. Досліджуємо якість сметани

Покупці вважають, що в молочно-кислих продуктах, а саме у сметані міститься крохмаль. Виробники стверджують, що харчова добавка крохмаль не використовується під час виготовлення продукту. Хто правий?

Друга група експертів. Досліджуємо якість майонезу

Шеф-кухар стверджує, що соус «Майонез» виготовили у ресторані. Клієнт ресторану вважає, що запропонували соус масового виробництва, який містить крохмаль. Дослідити  наявність крохмалю у майонезі.

Очікувана відповідь:

Для підтвердження або спростування твердження потрібно провести якісну реакцію на крохмаль. Якісним реактивом є спиртовий розчин йоду. Дослідження: продукт + 1-2 краплинки спиртового розчину йоду — сине забарвлення

  1. Обговорення, доповнення, коригування та формулювання висновків

Висновки:

  1. Крохмаль і целюлоза – біополімери.
  2. Незначні відмінності у способі з’єднання молекул глюкози в полісахаридах призводить до відмінностей у їхніх властивостях. Саме через такі незначні відмінності ферменти ссавців не здатні розщеплювати молекули целюлози, але можуть розщеплювати молекули крохмалю.
  3. Крохмаль – поживна речовина. Целюлоза не засвоюється в організмі людини, але необхідна для нормального травлення.

ІV. Рефлексія, або підбиття підсумків уроку

4.1. Заповніть третю колонку таблиці «ЗХД»

4.2. Обговорення, доповнення, визначення рівня володіння матеріалом та об’єму домашнього завдання

4.2.1. Чому бульби картоплі і зерна пшениці містять багато крохмалю? Усім відомо, що корови живляться травою, хоча їхні органи травлення не виділяють речовини, здатні перетравлювати клітковину. Як це їм вдається?

4.2.2. Який продукт Ви покладете у кошик: крохмаль у поліетиленовому пакеті чи крохмаль у картонній коробці? Чому? Яке навантаження на навколишнє середовище синтетичного полімеру (поліетилену) порівняно з біополімерами (крохмалем і целюлозою)?

4.2.3. Відео-завдання від Мисика Олександра

4.2.4. Відео-завдання:

Переглянути роботу учня 9 класу КЗО «Гімназія №3» ДМР Мудрака Ярослава «Вуглеводи. Застосування (кисіль)»

знайти  відповіді на питання:

  • Який крохмаль (картопляний, кукурудзяний) використовують для виготовлення кисілю?
  • Чому під час приготування кисілю відбувається збільшення маси продукту?
  • Яка страва охолоне швидше: компот чи кисіль? Чому? Як можна прискорити процес охолодження?

V. Домашнє завдання:

  1. Опрацювати параграф підручника та скласти схеми, які характеризують застосування крохмалю та целюлози

Завдання на вибір:

  1. Проведіть аналіз схеми: картопля крохмаль. Чи можливо в домашніх умовах з картоплі добути крохмаль? Даний спосіб є економічно обґрунтованим? (провести розрахунки)

Переглянути роботу Солонько Катерини «Виготовлення крохмалю з картоплі»

  1. Переглянути роботу Солонько Катерини «Визначення крохмалю в продуктах харчування». Виконати домашній експеримент.

Список використаних джерел

№  з/п

Назва ресурсу

1. Концепція Нової Української Школи
2. Освітня платформа « Критичне мислення»
3. You-tube канал « Діти Науки»
4. Як розвивати критичне мислення в учнів, Олена Пометун, член-кореспондент НАПН України
5. Медіаосвіта і медіаграмотність – Портал з медіаосвіти і …

Автор: Стеблич Галина Федорівна, учитель хімії Комунального закладу освіти «Гімназія №3» Дніпровської міської ради, вчитель вищої категорії, вчитель-методист; місто Дніпро

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.