План-конспект уроку є дипломантом ІІІ ступеня Всеукраїнського конкурсу на кращий план-конспект уроків природничих дисциплін із елементами медіаграмотності для 1-11 класів у 2018/19 н.р. («Хімія»)
Урок хімії 9 класу в технології розвитку критичного мислення
із елементами медіаграмотності
Тема. Крохмаль і целюлоза
Цілі:
Тип уроку: урок засвоєння знань, умінь і навичок і творчого застосування їх на практиці
Форми роботи: прийоми «Вилучи зайве», «Інсерт» (читання з маркуванням), складання кластеру «Класифікація вуглеводів», концептуальної таблиці «Порівняльна характеристика крохмалю і целюлози»; індивідуальна робота, робота в гетерогенних групах, експериментальне дослідження
Обладнання: мультимедійний комплекс, Internet, обладнання для проведення дослідів
Дидактичні та методичні матеріали: медіа супровід, відео експерименти
План та хронометраж уроку:
Організація класу |
2хв |
Вступне слово вчителя Вправа на активізацію роботи мозку (кінезіологічна вправа) |
Виклик, або вступна частина уроку |
3хв 3хв |
Актуалізація знань, складання кластеру Заповнення та обговорення таблиці «ЗХД» |
Осмислення, або основна частина уроку
|
3хв 12хв
5хв 5хв |
Прийом «Інсерт» (читання з маркуванням) Складання концептуальної таблиці (робота в групах, індивідуальна робота) Застосування теорії на практиці Обговорення, доповнення, коригування та формулювання висновків |
Рефлексія, або підбиття підсумків | 10хв | Розв’язування завдань на розвиток критичного мислення |
Домашнє завдання | 2хв | Пояснення, формування завдання з урахуванням результатів рефлексії |
Хід уроку
І. Організація класу
Виконання кінезіологічної вправи: «Лобно-потиличний обхват» (допомагає зосередитися та налаштуватися на навчальний процес, тому чудово підходить для виконання на початку уроку)
Попросіть учнів сісти рівно, а потім покласти одну долоню на лоба, іншу – на потилицю. Потім треба заплющити очі, сконцентруватися на майбутньому занятті та зробити кілька глибоких вдихів-видихів.
ІІ. Виклик, або вступна частина уроку
2.1. Актуалізація знань, складання кластеру
Прийом «Вилучи зайве»
Представлені речовини та продукти, в яких вони містяться: цукровий буряк – цукор, виноград – глюкоза, картопля – крохмаль, лимон –лимонна кислота.
Завдання: Знайдіть зайве. До якого класу органічних сполук відносяться речовини, які залишилися?
Пригадайте:
Завдання: Складіть кластер «Класифікація вуглеводів»
Якщо Вам потрібна допомога, то пропоную переглянути навчальне відео «ЗНО Біологія Вуглеводи» з 0.45 хв до 1.12 хв
2.2. Заповнення та обговорення таблиці «ЗХД»
Сформулюйте тему уроку, вказавши назви речовин, які не вивчали на попередніх уроках хімії.
Тема уроку. Крохмаль і целюлоза
Що ви знаєте з курсу біології 9 класу про полісахариди, а саме крохмаль і целюлозу? Відповідь на питання запишіть у першій колонці таблиці «ЗХД». Робота виконується індивідуально.
Що Вас цікавить? Відповіді на які питання хочете знайти? Заповніть другу колонку таблиці «ЗХД». Робота виконується індивідуально.
Таблиця «ЗХД»
Знаємо | Хочемо дізнатися | Дізнались |
Прогнозовані відповіді та записи учнів можуть мати, наприклад, такий вигляд:
Знаємо | Хочемо дізнатися | Дізнались |
Класифікацію полісахаридів: крохмаль; целюлоза; глікоген; хітин; інулін Формула крохмалю – (С6Н5О10)n, целюлози – (С6Н5О10)n Крохмаль міститься у картоплі, рисі, кукурудзі, пшениці. Целюлоза є основою клітинної стінки рослин Функції целюлози: структурна, енергетична Функції крохмалю: резервна, енергетична |
Як будова крохмалю та целюлози впливає на фізичні властивості речовин? Як визначити крохмаль в продуктах харчування? Як відрізнити крохмаль від інших речовин? |
ІІІ. Осмислення, або основна частина уроку
3.1. Прийом «Інсерт» (читання з маркуванням)
Кожен учень індивідуально працює з текстом підручника. Учні у яких червоний смайлик опрацьовують інформацію про крохмаль, жовтий смайлик – целюлозу.
Умовні позначки:
«+» - це я знаю;
«-» - це я не знаю/суперечить тому, що мені відомо;
«?» - незрозуміла інформація;
«!» - про це хочу дізнатися детальніше
3.2. Складання концептуальної таблиці «Порівняльна характеристика крохмалю і целюлози»
Учні об’єднуються в групи, визначають пункти порівняльної характеристики крохмалю та целюлози.
3.2.1. Порівняльна характеристика будови речовин
Обговорення в групах та заповнення концептуальної таблиці
Характеристика | Крохмаль | Целюлоза |
І. Будова | ||
Формула | (С6Н10О5)n | (С6Н10О5)n |
Мономер | α – глюкоза | β – глюкоза |
Будова полімерного ланцюга | Лінійні молекули амілози (20%), розгалужені молекули амілопектину (80%) | Тільки лінійні молекули, розташовані впорядковано і щільно одна до одної, утворюючі лінійні волокна |
Середня молекулярна маса | 172n, n – від кількох сотень тисяч до кількох мільйонів | 172n, n – кілька мільйонів |
3.2.2. Фізичні властивості речовин
Переглянути роботу учня 9 класу КЗО «Гімназія №3» ДМР Мисика Олександра «Експериментальне дослідження. Полісахариди. Порівняння фізичних властивосте крохмалю та целюлози»
Доповнити концептуальну таблицю, записавши фізичні властивості крохмалю і целюлози. Робота виконується індивідуально. Перевірка і доповнення згідно таблиці порівняльної характеристики запропонованої Мисиком Олександром (з 2.00 хв до 2.35 хв)
Характеристика | Крохмаль | Целюлоза |
Агрегатний стан | Аморфний білий порошок з характерним хрускотом | Біла волокниста речовина |
Фізичні властивості |
- густина 1,5 г/см3 - не розчиняється у холодній воді, у гарячий утворює колоїдний розчин |
- густина від 1,27 до 1,61 г/см3 - не розчиняється у воді
|
Завдання: Вкажіть спільні фізичні властивості, сформулюйте висновок.
Якщо Вам потрібна допомога, то пропоную переглянути навчальне відео «ЗНО Біологія Вуглеводи» з 7.08 хв до 7.22 хв
Висновок:
Усі полісахариди не розчиняються у воді, не солодкі на смак, не здатні кристалізуватися.
3.2.3. Хімічні властивості речовин
Для забезпечення організму енергією людина обов’язково повинна вранці снідати. Пропоную розглянути сніданок з точки зору хімії.
Перший варіант: рисова каша; салат: капуста, огірки, кріп, петрушка.
Другий варіант: голубці (рис, морква, капуста); салат: буряк, петрушка, кріп.
Третій варіант: кисіль фруктовий, кекс.
Четвертий варіант: вегетаріанські роли.
Завдання: Що відбувається в організмі людини? Сформулюйте висновок.
Очікувана відповідь:
В організмі людини відбувається ферментативний гідроліз крохмалю (взаємодія з водою) кінцевим продуктом якого буде глюкоза.
Висновок:
Крохмаль – поживна речовина. Целюлоза не засвоюється в організмі людини, але необхідна для нормального травлення.
3.3. Міф чи факт? Застосовуємо теорію на практиці
Чи можна довести наявність крохмалю в картоплі?
Очікувана відповідь:
Наявність крохмалю визначають за допомогою розчину йоду: йод утворює з крохмалем сполуку темно-синього кольору. Використовуючи цю якісну реакцію, можна виявити крохмаль у багатьох продуктах: картоплі, хлібі, рисі
Пропоную переглянути навчальне відео «9 клас Взаємодія крохмалю з йодом»
Завдання: Провести експериментальне дослідження. Перед початком роботи повторити правила БЖД
Перша група експертів. Досліджуємо якість сметани
Покупці вважають, що в молочно-кислих продуктах, а саме у сметані міститься крохмаль. Виробники стверджують, що харчова добавка крохмаль не використовується під час виготовлення продукту. Хто правий?
Друга група експертів. Досліджуємо якість майонезу
Шеф-кухар стверджує, що соус «Майонез» виготовили у ресторані. Клієнт ресторану вважає, що запропонували соус масового виробництва, який містить крохмаль. Дослідити наявність крохмалю у майонезі.
Очікувана відповідь:
Для підтвердження або спростування твердження потрібно провести якісну реакцію на крохмаль. Якісним реактивом є спиртовий розчин йоду. Дослідження: продукт + 1-2 краплинки спиртового розчину йоду -- сине забарвлення
Висновки:
ІV. Рефлексія, або підбиття підсумків уроку
4.1. Заповніть третю колонку таблиці «ЗХД»
4.2. Обговорення, доповнення, визначення рівня володіння матеріалом та об’єму домашнього завдання
4.2.1. Чому бульби картоплі і зерна пшениці містять багато крохмалю? Усім відомо, що корови живляться травою, хоча їхні органи травлення не виділяють речовини, здатні перетравлювати клітковину. Як це їм вдається?
4.2.2. Який продукт Ви покладете у кошик: крохмаль у поліетиленовому пакеті чи крохмаль у картонній коробці? Чому? Яке навантаження на навколишнє середовище синтетичного полімеру (поліетилену) порівняно з біополімерами (крохмалем і целюлозою)?
4.2.3. Відео-завдання від Мисика Олександра
4.2.4. Відео-завдання:
Переглянути роботу учня 9 класу КЗО «Гімназія №3» ДМР Мудрака Ярослава «Вуглеводи. Застосування (кисіль)»
знайти відповіді на питання:
V. Домашнє завдання:
Завдання на вибір:
Переглянути роботу Солонько Катерини «Виготовлення крохмалю з картоплі»
Список використаних джерел
Автор: Стеблич Галина Федорівна, учитель хімії Комунального закладу освіти «Гімназія №3» Дніпровської міської ради, вчитель вищої категорії, вчитель-методист; місто Дніпро