info@aup.com.ua
+380 67 372 2733
Предмети: Біологія, Основи здоров’я
Застосування: На уроці, Поза уроком
Вік/клас: 5 клас, 6 клас, 8 клас
Методи: Аналіз медіатекстів, Групова робота, Дискусія, Критичне мисленння
Теми медіаграмотності: Критичне мислення, Пошук і збір інформації, Реклама, Стереотипи
П.І.Б. автора: Шепенюк Ірина Миколаївна
Короткий опис вправи, анотація:

Запропонована вправа для вивчення теми "Обмін  речовин  та  енергії  в організмі людини " (Біологія, 8 клас) за чинноб програмою. Також  полегшену інтерпретацію вправи можна використовувати при вивченні інтегрованого курсу "Здоров`я. безпека та добробут" НУШ (5 клас)


Мета вправи/заняття:

Метою вправи є формування грамотного споживача інформації та продуктів харчування; розвиток наскрізних вмінь читати з розумінням, критично і системно мислити, логічно обгрунтовувати позицію, приймати рішення.


Необхідне обладнання/матеріали:

оффлайн: маркери, стукери, аркуші ватману, роздруковані тексти

  • онлайн: ПК з підключенням до мережі інтернет, заготовки тексту (відео) для опрацювання. 

  1. Активізація пізнавальної діяльності здобувачів освіти: пропонуємо учням на стікерах (реальних чи віртуальних) записати найпоширеніші твердження, почуті ними, щодо здорового харчування. Стікери розміщуємо на аркуші ватману (або на дошці Jamboard). Групуємо стікери відповідно до змісту.
  2. Пропонуємо учням об`єднатися у 3-4 групи (в залежності від кількості учнів) і опрацювати певну кількість зазначених тверджень про здорове харчування - довести чи спростувати правильність кожного твердження. Наприклад:
  • Чи завжди справедливе прислів`я: "Сніданок з`їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу".

Текст 1:

“Давні римляни не снідали і не вечеряли. Їжу вживали раз на день, ближче до полудня. Вважали, що це — корисно для здоров’я”, — пише експерт з історії їжі, викладач Durham University Керолайн Єлдгем. “У Середні віки, що і коли їсти людям, визначав монастирський устав. Сідати до столу до початку ранкового богослужіння заборонялося”, — розповідає дослідник історії їжі Айвен Дей.

Повноцінно снідати людство почало лише у XVII столітті. На столах заможних людей з’явилися кава, чай та страви на кшталт омлету. У середині ХІХ століття відбулася індустріальна революція, тоді ж з’явилося поняття “робочого дня”. Перед тим, як йти на роботу, люди змушені були ситно снідати, але “розтягувати задоволення” було ніколи.

На зламі ХІХ і ХХ століть сніданок знову “революціонував”. Американець Джон Гарві Келлог зварив кукурудзу і залишив її на столі. Кукурудза зіпсувалася. Келлог пропустив зерна через валки, а потім обсмажив їх. Так з’явилися перші пластівці, а Келлог заснував багатомільярдний бізнес.

У 1920-30-х рр. сніданок міцно закріпився у меню європейців. Але Друга світова війна внесла свої корективи: виник дефіцит основних продуктів харчування — м’яса та яєць. У 50-х рр. світова економіка почала відновлюватися, і на столах європейців знову з’явилися тости, омлети, кукурудзяні пластівці з молоком та швидкорозчинна кава...

Правильний режим харчування позитивно впливає на прохождення всіх етапів процесу травлення.

Щоденний сніданок, регулярні обід, вечеря та перекуси запобігають надмірним коливанням рівнів гормонів, які відповідають за відчуття голоду/насичення, забезпечують врівноважений емоційний стан. А ще правильний режим харчування забезпечує постійну наявність усіх потрібних речовин для росту і розвитку організму дітей та підлітків.

Ідеальний режим харчування є індивідуальним для кожної дитини, але в загальному має бути так: сніданок упродовж першого часу після підйому, обід та вечеря не пізніше трьох годин до сну; інтервал між основними прийомами їжі не перевищує три з половиною – чотири години; протягом дня один-два перекуси.

Трапляється, що підлітки, незадоволені своїм зовнішнім виглядом, пропускають прийоми їжі, щоб зменшити кількість калорій і виглядати більш стрункими. Але насправді часто виходить геть зворотній результат через відчуття надмірного голоду та його втамування великою кількістю калорійної їжі. Тож для того, щоб виглядати стрункішим, краще додати фізичних вправ до свого денного розпорядку.

  • Наскільки правильною є порада вечеряти до 18.00?

Текст 2: Правила здорової вечері:

1. Правильно вибирайте і поєднуйте продукти.

Не їжте на ніч важку їжу, корисна вечеря може містити такі поєднання: білок+ клітковина + рослинні жири.

Якщо є проблеми з ферментами кишечника, жовчевідтоком, погано і довго перетравлюється їжа, то на вечерю рекомендується вибирати легкий білок: рибу, морепродукти, і якщо немає здуття - сочевицю, боби, рис.

Якщо ви переслідуєте мету набрати вагу, або у вас немає проблем з підшлунковою залозою, тоді можна дозволити собі повечеряти і за формулою: білок+клітковина +складні вуглеводи.

Якщо підтримуєте вагу або худнете: білок+ клітковина.

2. Не вживайте на вечерю продукти, що мають високий інсуліновий Індекс (наприклад, фрукти, фруктові салати, кисломолочну продукція: сирок або йогурт, каші з фруктами і ягодами, а також солодкі овочі і коренеплоди, наприклад буряк, морква, горошок).

3. Не вечеряйте занадто пізно. Краще, щоб вечеря була не пізніше 4 годин до сну (м'ясо їмо тільки до 18.00), якщо пізніше - випийте фермент. Або натуральні продукти (кумін, ананас, кмин, фенхель, ялицевий бальзам - це натуральні продукти-ферменти).

Пам'ятайте, що пізня і важка вечеря призводить до нестачі жироспалювальних гормонів, збиває роботу шлунково-кишкового тракту, а також робить втомленими і позбавляє сил на наступний день.

Також пам'ятайте, що вечеря о 17.00 для тих, хто лягає спати після 00:00, - теж не кращий варіант, так як це призведе до уповільнення обміну речовин, відкладення жирової тканини і втрати м'язової маси тіла.

4. Трави і спеції використовуємо по самопочуттю. Якщо ви не звикли їсти сирі трави, овочі і фрукти, варто починати з невеликих порцій, змішуючи відварені продукти з невеликою кількістю сирих. Перехід повинен бути плавним!

І обов'язково пам'ятайте про суперфуди для посилення хорошого метаболізму: артишок, листова зелень, селера, лимон, ягоди, розторопша, насіння льону, водорості, рослинні олії холодного віджиму.

5. Увечері їжа повинна бути більш приготована (відварна, запечена), ніж інші прийоми їжі.

  • Чи правда, що некалорійні підсолоджувачі корисні для здоров`я?

Текст 3: Більшість авторитетних організацій запевняють, що підсолоджувачі цілком безпечні для здоров‘я, адже перш за все допомагають знизити рівень споживання калорій, контролювати рівень цукру, зберегти здорові зуби та зменшити ризики появи діабету, серцево-судинних хвороб та ожиріння. Втім, не всі обіцяють стовідсоткову гарантію користі
Асоціація серця та Асоціація діабету (США) вказують, що підсолоджувачі можуть бути ефективними для контролю ваги, а також як альтернатива цукру для людей, що мають діабет. Адже за правильного споживання підсолоджувачі допомагають контролювати рівень глюкози в крові.
Існують й дослідження, що вказують, що наслідки вживання замінників цукру можуть бути не такі вже й безпечні. Навіть безкалорійні підсолоджувачі можуть провокувати “перепади” рівня інсуліну в крові та сприяти порушенню обміну речовин. Крім того, вживання підсолоджувачів може мати й протилежний ефект до зменшення кількості спожитих калорій – стимулювання апетиту, що може впливати на збільшення ваги.
Водночас наукові докази є досить обмеженими стосовно ефективності споживання замінників в довгостроковій перспективі.
За вживанням цукру варто слідкувати дуже уважно. Адже дослідження пов‘язують його з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку.
ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок).
Щодо кількості замінників цукру, то все залежить власне від замінника та продуктів, в яких вони містяться. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США) склали таблицю з денною нормою вживання підсолоджувачів. Наприклад, рекомендована кількість замінника аспартама на день – 50 мг на кілограм маси тіла, сахарину – 15.
Повністю відмовитись від солодкого та цукру важко, проте реально. Адже існує безліч більш корисних та менш шкідливих альтернатив.
Головне, розумно вживати солодке, адже найчастіше солодощі – це пусті калорії, які не мають поживної користі, хоч і приносять задоволення.

  • Знежирені продукти корисніші для здоров`я?

Жир - природний підсилювач смаку (як і цукор). Саме він надає молочним продуктам смак, насиченість. Його ж відсутність робить продукт прісним. Коли виробники зменшують відсоток жиру, в рецептуру нерідко додають солод, який, у свою чергу, є вуглеводом нарівні з цукром. У результаті виходить, що калорійність, наприклад, «нульового» йогурту така ж, як і у трьох-п'ятивідсоткового.

Щоб підсилити смакові якості, наприклад, маложирного сиру (творогу), в нього часто додають велику кількість солі. А це провокує набряки, застійні процеси в організмі. І, як результат, зайву вагу.

Знежирені продукти, навіть якщо вони без зайвих добавок, не вгамовують відчуття голоду, а навпаки, підсилюють апетит. Коли в щоденному раціоні занадто мало жирів, людина постійно відчуває голод. Щоб цього уникнути, знежирені продукти рекомендується їсти разом з вуглеводами - сухофруктами, хлібцями.

Кальцій, що міститься в молоці добре засвоюється з лактозою і жирними кислотами, звідси важливий висновок - молочні продукти не повинні бути знежиреними. Інакше кальцій просто не засвоїться і користі з такого продукту буде мало. Тому, вибирайте молочні продукти обов'язково з вмістом молочного жиру - при дотриманні дієти середньої жирності, при здоровому харчуванні - продукти високої жирності.

  • Чи необхідно зменшувати споживання цукру та солі у харчовому раціоні?

Текст 4: Багато солі у їжі може стати причиною підвищення артеріального тиску. І якщо в дитячому віці це може не відчуватися, то може стати серйозним захворюванням у дорослому житті. Високий тиск призводить до серцево-судинних захворювань, інфарктів та інсультів.

  • Дітям потрібно вживати 2-5 грамів солі на день, залежно від віку.
  • 5 грамів солі – це чайна ложка без гірки.

Якщо їсти дуже багато солодощів та пити багато солодких напоїв, можна почати набирати зайву вагу. З часом це може призвести до ожиріння, порушення обміну речовин, діабету та серцево-судинних захворювань.

Потрібно споживати якомога менше їжі із "вільним" цукром, тобто тим, що додали на заводі у продукти, або ви самі (чи батьки) додали до страв вдома, а також із цукром, який міститься у натуральних продуктах (наприклад, у меді).

Фруктовий сік також вважається солодким напоєм, який містить забагато цукру. Його варто пити небагато.

Крім усього, багато солодкої їжі призводить до псування зубів, в результаті чого виникає карієс.
  • Усі смузі та соки корисні?

Текст 5: Безперечно, що деякі соки і смузі дуже поживні. Наприклад, насичений поживними речовинами смузі або свіжоприготовлений сік, що складається в основному з некрохмалистих овочів, може стати відмінним способом збільшити споживання вітамінів, мінералів і антиоксидантів.

Тим не менш, важливо знати, що більшість соків і смузі, що продаються в магазинах, завантажені цукром і калоріями. При надмірному споживанні вони можуть сприяти збільшенню ваги та інших проблем зі здоров'ям, таким як руйнування зубів і порушення регуляції рівня цукру в крові.
  • Веганська дієта=здорове харчування?

Текст 6: Кількість веганів у Британії збільшилася майже в чотири рази між 2014 та 2019 роками. Кожен восьмий британець називає себе веганом або вегетаріанцем. Загалом третина британців не вживає м'ясо і замінює їх рослинними альтернативами. Але чи дійсно веганська дієта настільки ж здорова, як вважається?

Незважаючи на те, із чого зроблений ваш бургер чи ковбаса – свинини, яловичини, курки чи сої – це все глибоко оброблені висококалорійні продукти, насичені жирами та надлишковою сіллю. Ба більше, веганські та вегетаріанські страви, які продаються як здоровіші, можуть насправді, містити більше штучних інгредієнтів.

Зараз стало дуже популярним рослинне молоко, однак немає жодних доказів того, що воно корисніше, ніж тваринне. Багато видів рослинного молока позбавлені ключових поживних речовин, таких як кальцій, залізо та В12, які містяться в молочних продуктах, і натомість можуть містити надмірний вміст хімікатів та добавок.

Значну стурбованість викликає зростання кількості дітей-веганів. Дослідження показали, що такі діти часто меншого зросту і ваги, ніж їхні однолітки, і мають нестачу корисних речовин, таких як рибофлавін та В12. На ринку з'являється все більше рослинних версій улюбленого м'яса, сирів, десертів та морозива, однак вони наповнені хімікатами, цукром та насиченими жирами. Найбільшу користь організму може принести вживання в їжу більшої кількості рослин і клітковини, поєднуючи це з невеликою кількістю м'яса та молочних продуктів. Багато людей стверджують, що вони почувають себе краще і мають більше енергії на дієті на основі рослин. Це дійсно може бути правдою за умови, що людина не просто виключає із раціону всі тваринні продукти, а починає ретельніше думати про те, що їсть, вибираючи здоровіші продукти і уникаючи випадкових перекусів.

3. Узагальнення вивченого: пропонуємо учням виконати інтерактивну вправу "Корисні метаморфози": https://wordwall.net/uk/resource/33665780
Очікувані результати:

Учні вчаться працювати самостійно, комунікувати між собою, знаходити правильні рішення, розрізняти правдивість інформації, критично мислити.


Підсумок / рефлексія за результатами проведення вправи:

Рефлексуємо:

Вправа "Долоні": на аркуші паперу кожен учень обводить свою руку і біля кожного пальця дає відповідь на питання:

  1. Що мені сьогодні сподобалося на уроці?
  2. Що я хочу запам`ятати?
  3. Що для мене було новим?
  4. Що не сподобалось?
  5. Що я зможу використати у житті?

Використані джерела:

1. Освітній портал "Знаїмо" URL:  https://znaimo.gov.ua/ 

2. Знежирена молочна продукція - користь чи міф? URL:  https://agropererobka.com.ua/uk/polezno_znat/obezzhirennaya_molochnaya_produktsiya_polza_ili_mif

3. Користь чи шкода: про замінники цукуру. URL:  https://dzerkalo.media/news/korist-chi-shkoda-ulyana-suprun-pro-zaminniki-tsukru

4. Британський генетик розвіяв популярні міфи про здорове харчування. URL: https://www.5.ua/dv/life/221619

5. Топ-20 найбільш популярних міфів про харчування. URL: https://sayyes.com.ua/ua/top-20-samykh-populyarnykh-mifov-o-pitanii/


    magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram